Böyle yapınca hemen bozuluyor! Kaymağı taze tutmak için şart, sıcaktan kaçının

Kaymak, süt kaynatılırken oluşan yağlı tabakanın toplanmasıyla elde edilir. En bilinen kaymak tipleri ortasında manda kaymağı, inek kaymağı ve koyun sütünden yapılan kaymak yer alır. Lakin bu çeşitleri gerçek koruma etmek gerekir. İşte kaymağı saklamanız için dikkat etmeniz gerekenler.

Kaymağı aldığınız anda tüketmeyecekseniz çabucak uygun bir kaba alıp saklamaya başlamalısınız. Ne kadar erken saklarsanız, o kadar uzun mühlet taze kalır. Üstelik bu besin, sıcağı hiç sevmez. Sıcaklık, kaymağın ekşimesine ve küflenmesine yol açar. Kesinlikle serin bir yerde ya da buzdolabında koruma etmeniz gerekir.

Kaymağı saklarken havayla temasını mümkün olduğunca azaltmanız gerekir. Bunun için kapaklı cam kaplar yahut kilitli poşetler kullanabilirsiniz. Tüketirken bıçak, kaşık ya da çatalların pak olmasına dikkat edin. Aksi olduğunda çok çabuk bozulabilir.

Kaymağı kısa periyodik saklayacaksanız buzdolabı en mantıklı seçenek olabilir. Kaymağı alır almaz hava almayan cam bir kaba yahut kapaklı plastik bir kaba yerleştirin. Üzerini streç sinemayla kapatabilirsiniz, böylelikle havayla teması olmayacaktır. Buzdolabının sebzelik kısmına koyabilirsiniz. Kullandığınız gereçlerin pak ve kuru olmasına dikkat edin.

Kaymağı daha uzun mühlet saklamak istiyorsanız en tesirli metot dondurmaktır. Dondurulmuş kaymak, aylarca taze kalabilir. Küçük porsiyonlara böldükten sonra saklamanız daha mantıklı olacaktır. Büyük porsiyonları dondurduktan sonra bölmeye çalışmak sizi zorlayabilir. Donmuş kaymağı tüketmek istediğinizde buzdolabının alt rafında çözülmesini bekleyebilirsiniz.

Eski devirlerde kullanılan bir saklama alternatifi de tuzlama olarak bilinir. Bu metotla kaymağın yapısı biraz değişse de bozulmadan kalabiliyor. Buzdolabı kullanmak istemeyenler, tuzlama yapmayı deneyebilir. Bunun için kaymağın üzerine yavaşça tuz serpiştirin. Tuzlanan kaymağı bir cam kavanoza yerleştirin ve serin bir yerde koruma edin.

Kaymağı saklamak, öteki besinleri saklamaktan daha zorlayıcı olabilir. Bu besin, başkalarına nazaran daha hassastır. Çok havasız kaldığında bozulabilir, lakin havayla temas ettiğinde de bozulmaya başlayabilir. Aralıklı olarak denetim etmeniz gerekiyor.

Kaymak, ihtimamla saklandığında lezzetini ve tazeliğini uzun mühlet koruyabilir. Şayet kısa müddette tüketmeyi planlıyorsanız buzdolabında, uzun mühlet saklamak istiyorsanız dondurucuda koruma etmek en doğrusudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir